Trucul pentru Android care îți protejează ochii când folosești telefonul noaptea

de: Alexandru Puiu
02 06. 2019

În ultimii ani, s-au dezbătut intens beneficiile luminii calde pe ecranele gadgeturilor și adoptarea temelor întunecate în cât mai multe aplicații. Inevitabilul s-a întâmplat, iar funcția cu pricina este intitulată Confort Vizual pe Android.

În mod uzual, majoritatea ecranelor cu care interacționezi pe parcursul zilei îți servesc conținut cu o lumină rece în fundal sau lumină albastră. Aceasta este bună în timpul zilei, este puternică și te ajută să vezi clar informațiile pe care ți le dorești. Aceeași lumină albastră însă, după ce apune soarele, îți perturbă ciclul interior al organismului de tranziție de la zi la noapte. Influențează secreția de melatonină care facilitează adormirea și starea de somnolență după ce apune soarele.

Din fericire, în aproape orice sistem de operare modern există un instrument care facilitează schimbarea temperaturii de culoare, chiar dacă numele său diferă de la o companie la alta sau de la o versiune de firmware la alta. În cazul celor care folosesc un smartphone cu Android Pie, opțiunea pe care o cauți este intitulată Confort Vizual.

Ca utilizator de Android, din Setări, găsești Confortul Vizual în secțiunea Afișare. Acolo, poți automatiza activarea automată a temperaturii calde de culoare pe ecran între anumite ore prin bifarea opțiunii ”Planificată”. Eu am optat pentru o lumină caldă între 22:30 și 8:30 a doua zi. Dacă vrei să te pui mai devreme la somn, poți activa manual Confort Vizual printr-o bifă în partea de sus a ferestrei cu pricina.

În funcție de sensibilitățile personale ale ficăruia, pe același ecran, poți opta pentru o temperatură de culoare mai caldă sau mai puțin caldă, când se activează Confortul Vizual. Ideal, ar fi să te duci cât mai multe spre dreapta, dar vei pierde foarte mult din acuratețea ecranului. În orice caz, modificările intră în vigoare în timp real, nu trebuie să mai apeși pe nimic în plus.